Benvinguts al meu Bloc

divendres, 16 de març del 2012

Tema 6. El procés d'integració i ús pedagògic de les TIC en centres educatius.


Una vegada implantades les Tic a les aules, hi ha que veure els beneficis que aporten als alumnes i els canvis que provoquen. Per això és necessari mitjançant investigacions conèixer les seues aportacions al mon educatiu.
Objectes dels estudis:
-       Indicadors quantitatius del grau de grau de presencia de Tic a l´aula.
-       Efectes de les Tic en l´aprenentatge.
-       Perspectives dels docents: opinions, actituds i expectatives de les Tic.
-       Pràctiques d´us de les Tic als centres i a les aules.
Tècniques metodològiques emprades:
-       Dades estadístiques mitjançant enquestes als administradors.
-       Estudis experimentals i metaanàlisis.
-       Qüestionaris d´opinió i entrevistes als docents.
-       Estudis de centres.
Hem de dir, que a l´actualitat hi ha molts programes a nivell regional fent investigacions sobre l´impacte de les Tic a les aules, entre altres nosaltres analitzarem el Projecte Medusa.
Projecte Medusa: Projecte institucional impulsat per la Conselleria d´Educació que ha sigut desenvolupat com un servei més per a la comunitat educativa dels centres per a recolzar la implantació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), per a l'assoliment de la competència digital i el seu ús com a eines de treball intel·lectual, objectius i finalitats d'aprenentatge.
Amb ell, els centres, professorat, alumnat i famílies poden accedir a la informació de tot el relacionat amb el Projecte en Conselleria d'Educació  TIC Govern de Canàries.
Per a saber més:

Pràctica 5. "Fem un conte"



Ací vos deixe la pràctica 5, un conte que vam fer a classe per a practicar tot el que havíem aprés sobre Power Point.

Tema 5.Docència virtual: B-Learning


En aquest tema parlarem del Blended Learning (B-learning) com a eina d´ensenyament- aprenentatge cada vegada més present a les nostres vides.

RECURSOS DE B-LEARNING:
a.Sessions presencials:        És l'aprofitament de la trobada cara a cara en les quals es permeten la interacció professor-alumne és tota la labor d'orientació i introducció a un coneixement per part
del professor a l'alumne, amb els recursos facilitats en l'aula i que permeten la millor forma d'arribar a la incorporació del coneixement, estudiant-estudiant;
és a dir, potenciar l'intercanvi d'opinions, el sustentar posicions i argumentar situacions, i saber confrontar el seu coneixement significatiu amb l'adquirit, suportar la critica i socialitzar els seus nous aprenentatges, els seus gustos, expectatives,interessos, motivacions, metes.


b. Activitats independents: S'ha d'enfortir l'aprenentatge autònom. És l'estudiant qui en forma independent realitza la seua pròpia formació amb base en textos impresos, material digital en CD, vídeos, materials multimedial, animacions, simulacions, tutorials, pàgines d'Internet o una altra mediació pedagògica.
c. Pràctiques: És desenvolupar sessions pràctiques recolzades pel professor en sessions presencials en les quals l'estudiant puga prácticar el vell concepte d'aprenc practicant, tenir contacte directe amb una experiència real i que aquesta servisca com a fiançament del coneixement adquirit. Igualment desenvolupar aquelles sessions de pràctica amb simulacions i tutorials.                                                                  
d. Eines de comunicació: Utilitzar els elements tecnològics que afavorisquen la comunicació permanent entre els actors del processe professor-estudiant tals com: el correu electrònic, els fòrums, xats, les llistes de distribució, els correus de grup, les webquest i els blog.
i. Estratègies d'avaluació: No solament s'ha de centrar el procés d'avaluació a emetre un valor quantitatiu sinó que s'ha de potenciar el seguiment i retroalimentació de cadascuna de les activitats que l'alumne avança.
f. Continguts virtualizats: Tenir continguts que es puguen intervenir per tecnologia per a aprofitar totes les seues bondats, i que estiguen en estreta relació amb el que es va a transmetre a l'alumne, a les expectatives dels alumnes, als recursos de màquina o connexió dels alumnes.


Ací tenim un esquema de com és l´ensenyament -aprenentatge de B-learning:

 

dijous, 15 de març del 2012

Pràtica 4. Power Point.

Antigament quan es volia realitzar un treball d'exposició i presentar informació en una àmplia grandària es requeria transparències, però ara amb el pas del temps i la tecnologia açò mateix es pot aconseguir de manera fàcil gràcies a l'ús del Power point, propi de la sèrie de programes que conformen al Microsoft Office. Val la pena assenyalar que es troba disponible per a sistemes operatius Windows i Mac.
En sí, aquest programa ens permet poder crear de forma molt personalitzada tota classe de presentacions de diapositives en un mateix arxiu perquè puguin ser projectades a través d'un projector, ajudant a poder resumir de millor manera la informació.
Se'ns permet utilitzar tota classe de fonts de lletres, imatges de fons o de complement per a la informació, així com també col·locar-li un vídeo, música o diferents efectes d'aparició, desaparició o resaltament perquè pugues idear una presentació molt més creativa. I açò és el que anem a explicar ara.

Com inserir una imatge.
En primer lloc, ens anirem a la barra de menú i seleccionarem l'opció “inserir”, immediatament una mica més a baix a l'esquerra ens apareixen dues pestanyes; imatge i imatges predisenyades.

Punxant en la primera opció ens apareixeran totes les imatges externes que hem emmagatzemat en el nostre PC, solament tenim que triar la la carpeta, la imatge i inserirem.


En canvi, en la segona opció "imatges predisenyades", quan punxem ens apareix un desplegable, has de posar la paraula de la imatge que  vols en el cercador i ens apareixeran imatges predisenyades de power point

Inserir vídeo o àudio.


Igual que en imatges tenim dues opcions en els dos casos, per una banda, escollir un vídeo o àudio predisenyad  per power point, o per l’altra, cercar una imatge a través de la xarxa. Per açó lo primer que hem de fer és anar a la pestanya multimedia on trobem les dues opcions.






Inserir un hipervincle.
Per a inserir un hipervincle en el nostre power point el primer que hem de fer és seleccionar el text que vulguem vincular i punxem en la pestanya “hipervincle”.
Una vegada realitzat el pas anterior, se'ns obrirà una finestra on podem inserir la pàgina web on vulguem que es vincule el text seleccionat anteriorment, o cercar en documents emmagatzenats en el teu PC.

Realització de transicions i animacions en Power Point.


En aquest últim apartat hem aprés a donar moviment als objectes que formen part de les presentacions i fins i tot al text, fent-les més professionals i divertides. A més gràcies a elles ens és possible cridar l'atenció de les persones que ho estan veient.
El primer pas a donar és seleccionar l'imatge o lletres que volem doner moviment, posteriorment anar a la pestanya animacions i fer clic a personalitzar animació. De seguida  apareixerà un panell de personalitzar animació, en la qual podem agregar un efecte.
I la transició de diapositiva ens permet determinar com va a produir-se el canvi d'una diapositiva a la següent, d'aquesta manera crear efectes visuals més estètics. Per açò punxarem en “trancisions” i ens apareixerà una barra amb moltíssims efectes per a triar.

Vos deixe un vídeo per a que  pugueu veure com es posen els intervals de temps entre diapositives i imatges.



dimecres, 14 de març del 2012

Tema 4. Docència virtual: E-Learning

Què és E-Learning?

               Més d'alguna vegada hem escoltat la paraula E-Learning, però ens hem quedat amb la interrogant de no saber què significa. Bé, donçs en aquest tema anirem descobrint aquest tipus d’aprenentatge i el seu desenvolupament tecnològic, que és resultat del procés de globalització que està vivint el món…
L'expressió anglesa E-Learning, correspon a un sistema d'aprenentatge a través del maneig de mitjans electrònics, basant-se en la utilització de computadores, dispositius electrònics, entre uns altres; on a través d'aquests, se li proporciona material educatiu a l'alumne per al seu aprenentatge, aquest pot ser  tant obert (internet) com tancat (intranet).
Aquest sistema d'ensenyament a distància incentiva l'ús intensiu de les TIC i aprofita sobretot els mitjans que ofereix internet, sent aquest afavorit per la disponibilitat d'eines d'aprenentatge independentment de límits d'horaris o geografia.
E-Learning, és un sistema que cada dia creix més, fins i tot en un futur, nosaltres mateixos podríem ser partícip actiu d'ella. 

Quines són les seues característiques?
Bàsicament les característiques principals de E-Learning és proporcionar i satisfer una demanda, que es defineix com la necessitat de poder realitzar una experiència d'aprenentatge en una forma flexible, mantenint els estàndards d'excel·lència acadèmica que ofereixen les classes presencials.
  • Ús de navegadors Web per a accedir a la informació.
  • El professor recolza a l'alumne mitjançant tutories.
  • En general s'utilitzen materials digitals per a crear un aprenentatge flexible.
  • Utilització de protocols TCP/IP i HTTP ja que són els més estàndard.
  • Tenim un aprenentatge mendiant PC.
  • AP individualitzat en canvi, també hi haurà situacions col·laboratives.
  • Utilització d'eines síncrones (xat) i eines asíncrones (fòrum).
  • Professor i alumne estan separats per espai temps.
  • Multimèdia (vídeos, fotos)/Hipertextual (text en format HTML) hipermedia (englobat en la part multimèdia)


I els seus avantatges?
 Avui dia, són múltiples els problemes que se'ns sumen a l'hora d'optar per educació. E-Learning permet als usuaris i/o estudiants bregar de manera positiva amb els típics inconvenients que sorgeixen a l'hora d'optar per l'educació formal; com és l'assistència obligatòria a classes, la sincronització dels horaris amb altres activitats extra programàtiques de l'interès de cadascun, etc. 
Vaig a mostrar-vos una llista dels moltíssims avantatges que proporciona E-Learning:

  • Ofereix a l'alumnat una grandíssima quantitat d'informació.
  • Facilita l'actualització de la informació i dels continguts.
  • Permet la deslocalització de la informació i dels continguts.
  • Facilita l'autonomia de l'estudiant, per exemple gent que treballa pot aprendre al seu temps.
  • Propicia la formació Just In Time i Just for Me
  • Afavoreix una formació multimèdia, ja que podem aprendre a utilitzar qualsevol tipus de recurs.
  • Afavoreix la interactivitat.
  • Estalvia costos i desplaçaments.
  • Facilita l'ús dels materials en diversos cursos.
  • Facilita una formació grupal i col·laborativa.

I els seus inconvenients?
En el punt anterior hem esmentat els avantatges de E-Learning, bé, doncs tan important és conèixer les bondats de e-learning, com els seus desavantatges o inconvenients. Són aquestes:
  • El professor es veu obligat a invertir més temps en la preparació.
  • Pot ocórrer que tant professor com a alumne tinguen les mínimes competències tecnològiques i no arriben a utilitzar i a aconseguir aquestes competències al màxim.
  • Habilitats de l'alumnat per a l'aprenentatge autònom, l'alumne ha de saber pensar per si mateix per a desenvolupar el treball.
  • Disminueix la qualitat de la formació si no es respecta el ràtio adequat professor-alumne, un nombre elevat d'alumnes als quals el docent no pot atendre per complet.
  • Requereix més treball convencional.
  • Baixa qualitat de molts continguts i cursos actuals.

I a l'hora d'utilitzar-ho, què regles bàsiques hem d'emprar?
Quan estem desenvolupant els nostres cursos d'e-learning és fàcil sentir-nos aclaparats per la quantitat d'informació que desitgem o necessitem transmetre. Per a maximitzar els resultats necessitem crear cursos centrats en l'alumne, és a dir, cursos que resulten interessants i atractius. A continuació et presente 6 regles bàsiques per a evitar caure en la temptació de simplement transmetre informació…
  • El professor ha d'oferir guies clares per a la interacció amb l'estudiant.
  • Una discussió ben dissenyada facilita la cooperació entre estudiants.
  • L'alumne ha de presentar projectes durant el curs.
  • Els cursos en línia necessiten una data límit.
  • Els estudiants trien els temes dels projectes.
  • És molt important la informació que rebem del professor, el feedback Informe/justifique recepció.

Com aquest tema està relacionat amb l'exposició que vaig fer en classe, us adjunte el Power Point de manera que servisca per a enriquir el tema.








dimarts, 13 de març del 2012

Tema 3. Tendències metodològiques i TIC

     En aquest tema anem a veure els diferents paradigmes educatius i la influència que aquests han tingut sobre les tendències metodològiques en les TIC  


Paradigmes educatius. 
  • Paradigmaconductista: l'ésser humà és considerat com una màquina que aprèn conductes mesurables, observables i quantificables.
  • Paradigma cognitiu: ésser humà com un organisme que desenvolupe processos cognitius i afectius.
  • Paradigma ambientalista: considerem el medi ambient com un escenari i situem a la persona dins d'ell. Tots dos elements anteriors es van relacionant i l'ésser humà aprèn del mig
  • Paradigmaconstructivista: ésser humà com un organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius en un escenari concret d'aprenentatge.


Implicacions per al disseny de l'ensenyament.
     Tots els paradigmes que hem esmentat anteriorment es troben englobats en les següents implicacions, les quals haurem de respectar per a poder complir amb el disseny d'ensenyament. Aquestes són:
  • El currículum es considera tancat i obligatori
  • Disseny de la instrucció amb definició precisa de continguts i objectius
  • Els aprenentatges complexos es poden descompondre en tasques més simples
  • L'avaluació dels resultats se centra en el producte final, sense tenir en compte el procés
  • La motivació depèn de reforços externs.

Evolució del model d'ensenyament aprenentatge.
Aprenentatge con adquisició de coneixement.
  • Aprendre és adquirir coneixements
  • El professor transmet la informació
  • El control de l'aprenentatge està en mans del professor
  • Els continguts estan centrats en eadquirir-los.l currículum
  • El paper del professor és ensenyar, transmetre coneixements
  • El paper de l'alumne és 
Aprenentatge com construcció de significat.
  • L'avaluació no se centra només en el producte de l'aprenentatge sinó també en el procés.
  • El paper del professor és intervinguessin l'aprenentatge de l'alumne.
  • El paper de l'alumne és aprendre a aprendre
  • L'alumne com a subjecte autònom i autorregulado, el control de l'aprenentatge està en les seues mans des del principi.
  • L'aprenentatge es concep com a cerca activa i constructiva.
  • Importen els continguts però també els processos.

     La diferència entre els dos aprenentatges, és bàsicament que, en l'aprenentatge amb adquisició del coneixement l'alumne adquireix aqueix coneixement solament amb indicacions del professor que en tot moment controla el seu aprenentatge.Per contra en la construcció del significat és l'alumne el que construeix i guia el seu aprenentatge, en aquest cas el professor li ajuda i guia a adquirir-ho.

Seymound Paper.

Seymound Papert va ser un matemàtic creador del llenguatge Logo i la teoria d'aprenentatge denominada construccionismo, els mètodes del qual parteixen de la idea que s'aprèn creant i construint coses.


Va construir un joc anomenat la "tortuga de Logo", que bàsicament consisteix a donar instruccions a una tortuga virtual,un cursor gràfic usat per a crear dibuixos, que en algunes versions és un triangle,en unes altres té la figura d'una tortuga vista des d'a dalt. Aquesta tortuga o cursor es maneja mitjançant paraules que representen instruccions.

Proposa un canvi substancial en l'escola: un canvi en els objectius escolars d'acord amb l'element innovador que suposa l'ordinador, advoca pel construccionismo.
Considera que l'ordinador reconfigura les condicions d'aprenentatge i introdueix nous processos i formes d'aprendre si s'utilitza com a eina que facilite l'aprenentatge per descobriment i potencie la creativitat.

dilluns, 12 de març del 2012

Pràctica 3. Mister Wong.


Mister Wong és una agregador social de favorits. Es poden guardar llocs web interessants en un compte personal, a la qual es té accés des de qualsevol costat. Amb paraules clau pròpies, cridades etiquetes, es poden emmagatzemar els favorits (també anomenats marcadors) de manera senzilla i organitzar-los individualment. Es pot decidir si es vol guardar un lloc per a ús personal (és a dir “privat”) o públic per a tots. De la col·lecció de llocs web públics es genera el cercador de Mister Wong.

Registre en Mister Wong.
Mister Wong, és una eina que no fa falta la seua descàrrega i instalació per a poder ser utilitzada per tant, anem a explicar com utilitzar-la des de la xarxa.

-El primer que hem de fer és accedir al lloc oficial: Registre Mister Wong 
- Una vegada allí emplenem els camps i ja estariem registrats prement "Registrar":

T'apareix una pàgina en la qual completaràs diverses dades:
- En Nom d'usuari, escriu el nom d'usuari que vols utilitzar (mínim 2 i màxim 12 caràcters).
- En Adreça d'Email, escriu el teu compte de correu (pots usar la creada en gmail).
- En Contrasenya, escriu la contrasenya que desitges, mínim 4 caràcters. Recorda anotar-la perquè no l'oblides. No uses la lletra ena palatal ni accents.
- A Repetir contrasenya, torna a escriure la mateixa contrasenya per a confirmar-la.
- Finalment fes clic a Registrar.
Abans de començar a utilitzar Mr. Wong, ingressa al teu correu ja que has de rebre un email perquè confirmes la creació del teu compte. Fes clic en l'enllaç que allí t'indiquen per a activar el teu compte.

Barra d'eines de Mister Wong.
Una vegada validats les teues dades, se't presenta una finestra de benvinguda en la qual tens diferents pestanyes en la part superior. Aquesta barra d'eines és molt intuïtiva i fàcil de manejar. Vaig a explicar-vos perquè serveixen i com treballar en cadascuna d'elles.
Inici: Tenim una llista de marcadors recents. Podem recomanar-los a algun amic mitjançant correu electrònic i/o guardar-los en els nostres marcadors.
  • Guardar: Podem afegir marcadors de forma manual, amb les seues adreces web, títols, comentaris, etiquetes i establir si volem que siguen públics o privats. Ens dóna accés perquè puguem instal·lar la barra d'eines.
  • Favorits: Ací tenim els nostres marcadors llistats, disposant d'un núvol d'etiquetes per a afinar les nostres cerques.
  • Amics: Lloc on podem convidar als nostres amics mitjançant correu electrònic per a generar la nostra xarxa social, encara que també podem afegir a usuaris ja registrats.
  • Grups: Des d'aquesta pestanya tenim la possibilitat de crear Grups, visualitzar la llista de grups als quals pertanyem i apuntar-nos a un grup del nostre interès.
  • Perfil: Lloc on configurarem el nostre compte, el canvi de contrasenya, canviar d'avatar, importar/exportar marcadors i activar els canals RSS dels nostres marcadors.
  • Correu: Possibilitat d'enviament de missatges privats de correu entre els usuaris.
  • Coses: Ens proporcionen diverses eines tals com la possibilitat d'instal·lar en el nostre navegador les barres i botons que ens faciliten el procés d'agregar els marcadors i altres elements.
  • Blog: Ens proporciona tutorials sobre l'ús de Mr. Wong i informació relacionada amb aquesta eina.

dimecres, 7 de març del 2012

Tema 2: Integració de les TIC en el curriculo

En aquest tema hem tractac les TIC i la seua integració i suport a l'aula. Per què s´han ´utilitzar les TIC en Educació? Per 3 raons bàsiques que veurem a continuació:





Com ajuden les Tics als estudiants? Parlarem doncs de els estàndards tic per a l´alumnat, i aquestos han de ser capaços de:

-Ser competents per a utilitzar tecnologies de la informació;
-Cercadors, analitzadors i avaluadors d'informació;
-Solucionadors de problemes i prenedors de decisions;
-Usuaris creatius i eficaços d'eines de productivitat;
-Comunicadors, col·laboradors, publicadors i productors; i
-Ciutadans informats, responsables i capaços de contribuir a     la societat. 

- Com guien els docents als alumnes a emprar les Tic?
-Han d´ajudar als estudiants a utilitzar les TIC amb la finalitat d'adquirir competència per a fer cerques, manejar, analitzar, integrar i avaluar informació;
-Ha de ser solucionadors de problemes i prenedors de decisions;
-Usuaris creatius i eficaços d'eines de productivitat; 
-Descriure la funció i el propòsit de les eines de planificació i de reflexió;
utilitzar-les per ajudar als estudiants a crear i planejar les seves pròpies activitats.