Benvinguts al meu Bloc

dimecres, 13 de juny del 2012

Tema 14. Aplicacions Educatives del programari lliure.


1 - QUÈ ÉS EL PROGRAMARI LLIURE?
El programari lliure és com es diu el programari que respecta la llibertat dels usuaris sobre el seu producte adquirit i, per tant, una vegada obtingut pot ser utilitzat, copiat, estudiat, canviat i redistribuït lliurement.
De manera més precisa, és a les quatre llibertats dels usuaris del programari:
- La llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.
- La llibertat sobre com funciona el programa i adaptar-ho a les teues necessitats. L'accés al codi font és una condició prèvia per a açò.
- La llibertat de poder distribuir, per tant pots ajudar al veí.
- La llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores als altres, de manera que tota la comunitat es beneficie. L'accés al codi font és una condició prèvia para açò.

2 -CARACTERISTIQUES DEL PROGRAMARI LLIURE
El programari lliure ha de tenir les següents característiques:
-Lliure distribució: No es pot impedir la venda o distribució del programa o d'una part. Encara així, tampoc es pot exigir el pagament d'un cànon o taxa a canvi de la distribució per part de terceres persones.
-Codi font: El programa ha d'incloure un codi font i no es pot restringir la distribució.
-Obres derivades: No es pot impedir el realitzar modificacions o treballs derivats del programa i és necessari permetre que aquests treballs es distribuïsquen en les mateixes condicions que el programari original.
-Integritat del codi font original: Es pot exigir que una versió modificada del programa tinga un nom i un nombre de versió diferent que el programa original per a poder protegir a l'autor original de la responsabilitat d'aquestes versions.
-Gens de discriminació contra persones o grups: Les condicions d'ús dels programes no poden ser discriminatòries cap a una persona o un grup de persones.
-Gens de discriminació contra usos: No se li pot negar a ningú fer ús del programa amb una fi determinada, com per exemple, comerciar o militaritzar.
-Distribució de la llicència: Els drets del programa s'aplicaran a tot el món a qui se li redistribuïsca el programa i sense cap condició addicional.
-La llicència no ha de ser específica d'un producte: Els drets que se li garanteixen a l'usuari del programa no han de dependre que un programa forme part d'una distribució o d'un paquet de programari determinat.
-La llicència no ha de restringir un altre programari: la llicència no ha de posar restriccions a altres programes que es distribuïsquen juntament amb el programari llicenciat.
-La llicència ha de ser tecnològicament neutra: Cap disposició de la llicència obligarà a l'ús d'una tecnologia concreta.

Alguns exemples de programari lliure són: 
PER A SABER MÉS:
Vídeos sobre Software lliure:

-       “El software lliure i l´educació”

-        “Software Libre”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada